Zen met je kat (1): de sleutel tot een relaxte huistijger

Katten zijn in mijn ogen de meest onbegrepen dieren ter wereld. Ze zijn eigenzinnig én kunnen (net als alle andere dieren, bedankt, ja) niet praten. Dat bij elkaar zorgt bij sommigen van mijn kattenbroeders en -zusters voor heibel thuis. Daarom, in de vorm van een serie: tips om je kat wat relaxter te krijgen. Dit is de reeks Zen met je kat!

Krabben, bijten, aanvallen, buiten de bak plassen, veel mauwen: veel kattenbaasjes zien het hun kat doen. En wat ze soms ook proberen, het gaat niet over. Dat zorgt voor stress. Bij de kat en bij de eigenaar. Hoe vaak ik in het asiel waar ik werkte niet zag dat katten werden afgeleverd omdat ze zo moeilijk gingen doen toen ‘de kinderen er kwamen’. Wat daaronder verstaan werd? Ze probeerden steeds naar buiten te vluchten en plasten in de gang. Ook op internet zijn de kattenproblemen zo gevonden, evenals de zogenaamde oplossingen. Bezoek bijvoorbeeld een forum voor raad over krabbende kittens, en je krijgt een serie strafmethodes voorgeschoteld waar ze in Game of Thrones zelfs nog nooit van hebben gehoord. Jammer. Je kunt namelijk het gedrag van je kat proberen te veranderen op heel constructieve manieren. Je kat blij, jij blij. Hoe? In deel 1 van Zen met je kat: de sleutel tot een relaxte huistijger.

1. Het allerbelangrijkste: wil je het gedrag van je kat veranderen, dan zul je je kijk op je huisdier moeten veranderen. Een aantal dingen die je over katten denkt te weten, zijn wellicht onjuist. En daarmee komen we op de volgende punten.
2. Je kat doet nooit dingen om jou te pesten of om wraak te nemen. Je baby is fantastisch, Het Centrum van de Wereld, maar je kat gaat niet tijdens het flesmoment op jouw schoot zitten zodat je de baby niet kunt voeden. Hij is niet jaloers. Je kat vertoont bepaald gedrag om iets uit te drukken (dit is meer dan eens een tekort aan iets). (Zijn gedachte in het geval van het flesmoment: hé, gezellig! Ze zit net als vroeger even op de bank. O yeah free hugs yeah!)
3. Je kat straffen heeft geen zin. Wil je je kat bang, onzeker en gestrest maken, dan is het inderdaad een goed idee om hem in zijn nekvel te pakken, hard naar hem te schreeuwen, hem met zijn neus in zijn eigen plas te duwen of een tik op zijn neus te geven. Niet doen dus. Ook de plantenspuit erbij pakken heeft weinig zin: zolang je daar nog naar moet grijpen, heeft je kat iets dus nog steeds niet afgeleerd.
4. Je kat proberen te begrijpen is het beste cadeau wat je hem en jezelf kunt geven. Zelf heb ik enorm veel geleerd van websites van erkende kattengedragstherapeuten, contact met een gedragstherapeut-in-opleiding voor CatMag en het observeren van mijn eigen kat. Voor deze serie heb ik de meestvoorkomende problemen op een rij gezet, waarbij elk probleem in een apart artikel besproken wordt. Het eerste issue: krabben aan de bank. Wordt vervolgd!

Advertenties